Tražilica

MLUO - VIII. DANI GRAFIKE (finissage)

IZLOŽBE:

HARUMI SONOYAMA
samostalna izložba
HAN 17
skupna izložba tokijske udruge grafičkih umjetnika
8.3.2018.

autori izložbe: Ivan Roth, Leon Zakrajšek

Dani grafike manifestacija je u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku koja se 2018. godine održava po osmi put. U sklopu Dana grafike organizirane su izložbe i radionice koje za glavni cilj imaju prezentaciju i popularizaciju grafičkih tehnika i grafike uopće. Ove godine organizirane su dvije izložbe suvremene japanske grafike, škole generalno nepoznate u Europi, a od velike važnosti i utjecaja na svjetskoj likovnoj sceni. Izložba je ostvarena posredovanjem Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj te je označila početak proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, manifestacije koja se obilježava tokom cijele godine.

Harumi Sonoyama, rođen 1954. godine, svjetski poznati litograf, pedagog, tiskar, nakladnik i promotor grafičkog jezika. Diplomirao je na tokijskom Sveučilištu Zokei 1972. godine. Od 1976. do 1978. godine stipendist je japanske Vlade za studije u inozemstvu (Europa i Sjedinjene Američke Države). U radu se najviše bavi litografijom, poznat po svojim serijama grafika Signe, Sortie de Couleur i d'encres. Serija Signe je niz od nekolicine grafika na kojima bijelo platno različitim nabiranjem stvara odnose svjetla i sjene. U ostatku svoga rada Sonoyama prenosi na grafičke listove instalacijske objekte koji nastaju kao takvi, prije reproduciranja u grafički medij. Izlagao je na brojnim izložbama u svijetu gdje osvaja i nagrade, a njegovi radovi pohranjeni su u nekoliko svjetskih muzeja. Hrvatskoj se publici imao prilike predstaviti dvaput, 2015. godine u Dubrovniku i 2017. godine u Zagrebu. Samostalna izložba Harumija Sonoyame održat će se u sklopu Dana grafike u prostorijama prizemlja MLU.

HAN17 je tokijska udruga grafičara s ograničenim brojem članova koji to mogu postati isključivo putem poziva ili natječaja. Svaki član bavi se jednom grafičkom tehnikom. Cilj udruženja je popularizacija i prezentacija suvremenih strujanja u umjetničkoj grafici i očuvanje tradicionalnih tehnika koje se prenose generacijama još od vremena Hokusaija i tradicionalne ukiyo-e škole, preko pokreta shin-hanga i sosaku-hanga do suvremenih metoda tiska. U tome se očituje specifičnost japanske grafičke škole – njegovanje tradicije duboko je ukorijenjeno u likovnoj umjetnosti, zapravo u japanskoj kulturi uopće. Ipak, u suvremenom likovnom jeziku japanske grafike osjetan je utjecaj zapadnjačke grafike. Taj utjecaj jest osjetan, ali nije sveobuhvatan budući da su svi umjetnici izrasli na duboko ukorijenjenim temeljima tradicionalne japanske grafike. Prvenstveno se Japanci razlikuju u bogatom koloritu i motivici te u principima i metodi izrade samih grafika, onim nevidljivim postupcima koji prethode konačnom umjetničkom djelu.

Umjetnici HAN17 koji izlažu: Shoichi Shibata, Shigeo Risho, Yoshikatsu Tamekane, Kimino Hagiwara, Sei Kato, Shu Ueno, Harumi Sonoyama, Masaaki Ohnuma, Takasuke Nakayama, Yoshie Uchida, Kiyoshi Akiyama, Yuko Sasai, Hisao Demise, Keikyo Nakajima, Kazuro Tanabe, Mineo Goto i Leon Zakrajšek

VIII. Dani grafike obilovali su popratnim sadržajem. Dan nakon otvorenje upriličena je manifestacija Noć muzeja kada je izložbe u programu Dana grafike posjetilo 1300 naših sugrađana. Tokom veljače organizirane su radionice pod vodstvom studenata Umjetničke akademije u Osijeku pod mentorstvom prof. Lane Skender, zatim predavanja Maria Čaušića, Stanislava Marijanovića i Vlastimira Kusika kojima je cilj bio sugrađanima približiti i pobliže pojasniti medij grafike, a održavana su i redovna vodstva koja su privukla veliki broj posjetitelja. Za zadnji dan Dana grafike, u četvrtak, 8. ožujka u 19 sati, organiziramo stručno vodstvo s autorom izložbe, Leonom Zakrajšekom i pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i s nama isprate izložbe suvremene japanske grafike do sljedećih Dana.

Kontakt:
Ivan Roth, kustos
Muzej likovnih umjetnosti
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
031-251-285