Preminuo Dragutin Bačmaga

Dragutin Bacmaga

Dragi naši kolege i prijatelji,

U dubokoj boli i tuzi javljamo da nas je 8.3.2018. nenadano napustio naš muzejski tehničar u mirovini Dragan Bačo Bačmaga (1956.-2018.). U 11 godina djelovanja kao muzejskog tehničara s entuzijazmom i ljubavlju sudjelovao je u postavljanju Zavičajnog muzeja Slatina, u oblikovanju prikupljene baštine u smislenu cjelinu i rado je sudjelovao u javnoj prezentaciji izložene građe. Prije svega, Dragan je bio odani kolega i još odaniji prijatelj na kojega smo se mogli osloniti u bilo koje doba dana i doba noći.

I u mirovini Dragan je brinuo o muzeju, o muzejskoj građi i o djelatnicima muzeja i hvala mu na tome!

Djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina izražavaju sućut gospođi Nadi, sinu Danijelu, široj obitelji i prijateljima.

Komemoracija će se održati u ponedjeljak 12. ožujka u 12:00 sati u Zavičajnom muzeju Slatina, a pokop istog dana u 15:00 na slatinskom Gradskom groblju.

Dragane, nedostajat ćete nam!
Zavičajni muzej Slatina

 

Sekcija etnologa održala sastanak u Đakovu

Sekcija etnologa MUIH-a sastala se 22. veljače u Đakovu. Tema sastanka bila je uloga i značenje stručne prakse budućih etnologa u muzejima, a gosti Sekcije bili su predavači s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Odjel je predstavila Doc.dr.sc. Danijela Birt koja je pojasnila ustrojstvo i način visokog obrazovanja kroz nove izazove za struku. Više o ulozi i značenju stručne prakse za studij etnologije i antroplogije pojasnio je Doc.dr.sc. Mario Katić nakon čega je uslijedila rasprava o trenutnom stanju, mogućnostima kao i unapređenju provedbe stručne prakse studenata etnologije i antroplogije. Muzealke, članice Sekcije govorile su o svojim iskustvima i izazovima.

Uslijedilo je predavanje „Znamenja smrti“ što se nadovezalo na kraće predstavljanje knjige „Smrt u dalmatinskom zaleđu – mirila od rituala do teatra“, autora Marija Katića. Više o svom radu s mirilima i nematerijalnoj kulturnoj baštini RH, kao i spomen obilježjima govorio je sam autor. Na ovaj način približio je dio posmrtnih običaja i promišljanja o njima kroz suvremene prakse kod nas i u svijetu našoj Sekciji etnologa.

Sastanak smo iskoristili i za razmijenu publikacija te kraće druženje.

View the embedded image gallery online at:
http://muih.hr/novosti.html#sigProGalleria3dc98584cf

Objava dobitnika Nagrada i Posebnih priznanja Hrvatskog muzejskog društva za 2016. godinu


Valentina RadosNa svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj jučer (18.12.2017.) u Muzeju Mimara u Zagrebu, dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2016. godini. Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.

Opširnije...

Etnologinja Dragica Šuvak dobila nagradu Hrvatskog etnološkog društva


DragicaU Zagrebu, 1. prosinca na tradicionalnom božićnom domjenku Hrvatskog etnološkog društva (HED) svečano je uručena nagrada za životno djelo „Milovan Gavazzi“ za iznimna postignuća na području etnološke muzeologije te doprinosu ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke etnologinji Dragici Šuvak, muzejskoj savjetnici u Zavičajnom muzeju Slatina. 

Opširnije...

Muzeji u loncu

MULMuzeji u loncu, projekt uz istoimenu izložbu o zaboravljenim tradicijskim jelima Slavonije Baranje i Srijema iznjedrio je i zanimljiv dokumentarni film o snimanju pripreme tridesetak jela u organizaciji 15 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske.

Opširnije...

Stranica 1 od 41